Edwin van der Sande

zaterdag 10 maart 2012

Beeldupdate: onderwaterfoto met je telefoon

 

Wat is er aan nieuws op foto- en videogebied? Duikeninbeeld presenteert je regelmatig een update: fotograferen met je iPhone, nieuwe Sea & Sea flitser, waterdichte filmcamera, supercompacte actiecamera, nieuws op compactcameragebied en meer...

 
 
 
 
Panasonic waterproof camcorder

Snorkelaars en zwemmers opgelet! Deze nieuwe Panasonic videocamera is waterdicht tot een diepte van 3 meter. De De HX-WA2 biedt je de mogelijkheid om ook video-opnames onder water of in de regen te maken. Naast het filmen kun je deze camera ook gebruiken om 14 megapixel-foto's te maken. Er zitten allerlei programma's op, waaronder een panoramamodus. In deze stand maakt de camera automatisch een serie van foto's, die omgezet worden naar één panoramafoto. De Panasonic HX-WA2 zal leverbaar zijn in het blauw en in het oranje.

Nieuwe actiecamera

Een nieuwe compacte actiecamera en direct een serieuze concurrent voor de bekende GoPro-camera. De Actionpro SD20F heeft soortgelijke afmetingen en specificaties. Een belangrijk verschil voor het gebruik onder water zit hem in de behuizing. Het onderwaterhuis van de Actionpro is standaard voorzien van een vlakke poort. Gunstig, want daardoor stelt de camera onder water goed scherp. Hij weegt slechts 84 gram, heeft volgens de fabrikant een glazen lens van hoge kwaliteit en filmt met een 1080P full HD-resolutie. Voor de gadgetverzamelaars... ook voor de Actionpro is een reeks aan accessoires leverbaar.

Lenzen voor de PEN fotografen

Nog even wachten, maar dan heb je als PEN-fotograaf weer een aantal extra lenzen om uit te kiezen, of beter gezegd als micro vier-derde-fotograaf. Tamron, Tokina en Sigma hebben aangekondigd voor dit type camera's lenzen te gaan leveren. Tokina is onder water onder andere bekend van de 10-17mm fisheye. Sigma heeft daarnaast aangekondigd om lenzen voor de Sony NEX camera's te gaan maken. Olympus zal met de M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macrolens komen. Dit zal een 1:1 lens worden met een scherpstelafstand van 0,19 m.  Het is nog wel even wachten, want Olympus geeft aan dat de lens eind 2012 leverbaar wordt.

 
Kleiner en sterker... Sea & Sea YS-D1 flitser

Sea & Sea heeft een nieuwe flitser aangekondigd. Een flitser die 25% krachtiger en 10% kleiner is dan de Sea & Sea YS110alpha. De flitser heeft een beeldhoek van 80 graden en met gebruik van de meegeleverde diffuser wordt dat 120 graden. Aansturing kan door gebruik te maken van een glasvezel of de elektronische Nikonos-aansturing. Voor de voeding kun je gebruik maken van 4 AA-batterijen. De YS-D1 heeft drie TTL-circuits: DS-TTL II, Slave TTL en het conventionele Nikonos-type. Manueel is de flitser in 11 stappen in te stellen, in de TTL-stand kun je +/- 4 stappen compenseren. Qua kleurtemperatuur geeft Sea & Sea 5600 K zonder diffuser en 5250 K met diffuser op. Voor de diepe duikers, je kunt hem meenemen naar 100 meter.

Nauticam huis voor de NikonV1

Nauticam heeft een behuizing voor de Nikon V1 aangekondigd. De compacte spiegelloze, maar lensverwisselbare camera van Nikon. Deze behuizing ziet er wederom uit als een echt Nauticam huis, degelijk en doordacht. Nauticam heeft voor de V1-poorten voor de Nikkor 10-30mm en 10mm lenzen. Daarnaast is er een flip-up-macrolenshouder, die het mogelijk maakt de 67mm voorzetlenzen te gebruiken. De NA-V1 is voorbereid op het gebruik van een optische flitseraansturing. Zoals vrijwel elke Nauticam-behuizing is ook dit huis bruikbaar tot 100 meter diepte.

 
 
Nieuwe Nikon high-end compactcamera

Nikon komt met de P310 camera. Een compactcamera met indrukwekkende specificaties. Evenals de Olympus XZ-1 krijgt deze Nikon een 1.8 lens en kan volgens de fabrikant met gemak met ISO-waarden tot 3200 overweg, ideaal in omstandigheden met weinig licht. De camera is uitgerust met een 16 megapixel CMOS-sensor. Qua video biedt de P310 de mogelijkheid om opnames te maken in1080p HD-video met 30fps. Uiteraard kun je alle functies ook manueel bedienen. Het wachten is op het eerste onderwaterhuis.

Compacte camera, grote sensor

Naast Nikon heeft ook Canon cameranieuws. Canon komt met de G1X. Een compactcamera met een 14 megapixel 1.5” CMOS sensor, die slechts een fractie kleiner is dan die van een spiegelreflexcamera. De camera heeft geen verwisselbare lens, maar een 28-112mm F2.8-5.8 zoomlens. Het voordeel is dat de camera hier compacter mee blijft. Kortom ook een nieuw paradepaardje van Canon in de high-end compactcameralijn.

Een zusje voor de Olympus PEN

Hij ziet er uit als een spiegelreflex-camera uit oude tijden, maar niets is minder waar. Dit is het nieuwe zusje van de PEN-camera. Olympus introduceert de OM-D E-M5. Een zusje, want de OM-D-lijn verschilt op één vlak van de PEN-lijn. Deze lijn wordt standaard uitgerust met een zoeker. Qua specificaties mag je van een grote zus spreken, want die zijn zelfs hoger. Voor onderwaterfotografen is het goede nieuws dat Olympus al heeft aangekondigd ook een onderwaterhuis te gaan leveren.  

Onderwaterhuis voor de iPhone

UK Germany heeft voor de echte iPhone-verslaafden een leuke gadget gemaakt, een heus onderwaterhuis. De prototypes van de UK-iCASE zijn bruikbaar tot een diepte van 40 meter. De instelling voor fotograferen of filmen moet je vooraf goed zetten, want er zit alleen een afdrukknop op de behuizing.  Wanneer het eerste productiemodel klaar is en wat de verkoopprijs wordt, is nog niet bekend, maar we wachten vol enthousiasme af.

Nieuwsgierig geworden en wil je één of meerdere van deze producten zien en voelen? Neem contact op met jouw leverancier voor onderwater apparatuur. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle producten leverbaar, informeer hier dus ook naar.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.3 of 5. 3 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties


CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.

Meer nieuws