Edwin van der Sande

woensdag 03 augustus 2011 2 reactie(s)

Nikon en Fantasea: een compact setje

 

Gezien de huidige ontwikkeling van de systeemcamera’s kun je jezelf de vraag stellen waarom je nog een 'prosumer' compactcamera zou aanschaffen? Wij gaan op zoek naar het antwoord.

Het type compactcamera als deze Nikon P7000 wordt een 'prosumer' camera genoemd. Een camera waarbij je als fotograaf de automatische functies kunt gebruiken, maar ook alle instellingen handmatig kunt doen. Deze cameraklasse is steeds dichter bij de kwaliteit van een spiegelreflex gekropen. Het ontbreken van een verwisselbare lens bij onderwaterfotografie wordt opgelost met groothoek- of macrovoorzetlenzen. Deze voorzetlenzen hebben het grote voordeel dat ze onder water gewisseld kunnen worden. Kortom volop flexibiliteit!
Concurrenten van de Nikon P7000 zijn bijvoorbeeld de Canon PowerShot G12, de Panasonic Lumix DMC-LX5 en de Olympus XZ-1.

Nikon P7000

De Nikon P7000 is een compactcamera voor de serieuze fotograaf, waarbij Nikon streeft naar een optimale beeldkwaliteit. Om dit kunnen waarmaken moet de camera allereerst over een goede sensor beschikken. De P7000 beschikt over een 1/1,7 inch grote CCD-beeldsensor, de EXPEED C2 met 10,1 megapixels, die een prima uitgangspunt moet zijn voor uiterst gedetailleerde en zeer scherpe foto’s. De beeldsensor draagt ook in belangrijke mate bij aan de snelheid waarmee de foto’s verwerkt wordt. Dat zal zeker de onderwaterfotografen die in RAW fotograferen erg blij maken. Nikon maakt in deze camera overigens geen gebruik van het voor Nikon spiegelreflexfotografen bekende NEF-formaat, maar van NRW (Coolpix RAW).

Het eerste wat bij het zien van de camera opvalt, is dat de P7000 is uitgerust met een optische zoeker. De camera komt door de hiervoor benodigde verhoging voor een compactcamera wat grof over. Waarschijnlijk zal elke fotograaf zijn foto’s maken door gebruik te maken van het display in plaats van deze zoeker - het maakt de camera dus onnodig groot. De P7000 is uitgerust met een display met een doorsnede van 7,5 centimeter van een uitstekende kwaliteit.
Qua bediening en lay-out heeft de camera veel weg van de Nikon spiegelreflexcamera’s en als fotograaf heb je de maximale controle over de instellingen. Er zijn verschillende draaischijven die je direct toegang geven tot de belangrijke instellingen, zoals het instellen van je sluitertijd, diafragma, de ISO-gevoeligheid, witbalans en bracketing. Er is een schijf voor belichtingscorrectie waarmee rechtstreeks een correctie van ±3 LW in stappen van 1/3 LW kan worden toegepast.

HD video

Tegenwoordig is de mogelijkheid om te filmen geen bijzondere functie meer op een fotocamera en zeker niet op een compactcamera. De Nikon Coolpix P7000 is uitgerust met een opnamefunctie voor HD-films (720p) met stereogeluid. Deze Nikon beschikt echter niet over een knop om vanuit het fotograferen direct te kunnen switchen naar filmen. Hiervoor moet de draaischijf boven op de camera worden bediend.

Fantasea FP7000 behuizing

Voor deze Nikon camera heeft Fantasea een geheel nieuw type behuizing gemaakt, anders dan de gebruikelijke Fantasea behuizingen. De behuizing is gemaakt van zwart polycarbonaat. De achterwand, die door middel van een scharnier op de behuizing draait, is van transparant polycarbonaat. Voor de vergrendeling zit aan de rechterzijde een draaiknop, die ervoor zorgt dat de behuizing op een correcte manier wordt gesloten. Fantasea maakt gebruik van een dubbel o-ringsysteem, dat voor een waterdichte afdichting moet zorgen. Deze afdichting maakt een zeer betrouwbare indruk. De behuizing is getest voor gebruik tot een diepte van 60 meter.

Bij het gebruik van de P7000 in deze behuizing zijn alle camerafuncties bedienbaar. Fantasea heeft de drukknoppen op de behuizing voorzien van icoontjes met de functies van de knoppen. In het onderwaterhuis is de optische zoeker van de camera niet te gebruiken. Fantasea gaat er waarschijnlijk vanuit dat elke onderwaterfotograaf de wens heeft om de compositie te bepalen in het display en niet door de zoeker wil loeren. Boven op de behuizing is een bevestiging in de vorm van een soort slee waarop je een flitser of focuslamp kunt bevestigen. Aan de onderzijde vind je de gebruikelijke schroefbevestiging voor bijvoorbeeld een tray voor de montage van je flitser(s).


Gebruik je geen externe flitsers, dan kun je de meegeleverde 'flash diffuser' gebruiken, die het flitslicht egaal verspreidt. Wanneer je één of meerdere externe flitsers wilt gebruiken, verwijder je de 'flash diffuser' en kun je de meegeleverde dubbele glasvezelkabelverbinding op het huis schuiven. Daarmee kun je optische kabels voor de flitser rechtstreeks in de behuizing te steken.

De P7000 in gebruik

Wanneer je de P7000 camera voor het eerst vast hebt en niet gewend bent aan de lay-out van een Nikon camera, schrik je waarschijnlijk van de veelheid aan drukknoppen en draaiwielen. Eenmaal gewend aan de bediening, is dit juist iets wat je extra waardeert. Deze knoppen en draaiwielen zorgen ervoor dat je snel instellingen naar jouw wens kunt doen, zonder dat je door een uitgebreid menu hoeft te worstelen. Nikon heeft de functies ook logisch en handig geplaatst. Deze wijze van camera instellen is voor de onderwaterfotograaf extra prettig.

Tijdens de test hebben we de camera alleen in de manuele stand aan de tand gevoeld. Het instellen van de witbalans gaat gemakkelijk, maar wanneer je alle foto’s in RAW maakt, dan kan dit uiteraard ook makkelijk achteraf worden gecorrigeerd. Door het extra draaiwiel met veelgebruikte functies, is eenvoudig om je ISO wijzigen. Een functie die je frequent zult gebruiken, omdat lichtomstandigheden onder water sterk variëren. De P7000 geeft je de mogelijkheid de gevoeligheid in te stellen van ISO 100 tot 3200 en deze is zelfs nog uit te breiden tot Hi 1 (ISO 6400-equivalent). Wanneer je in situaties met grote contrastverschillen zit, waarbij het moeilijk is om de juiste instellingen te kiezen, kun je de D-Lightning functie gebruiken. Deze functie zorgt er automatisch voor dat je foto’s er goed uitzien door verliezen in schaduwen en hooglichten op natuurlijke wijze te corrigeren. Dit is een techniek die we kennen van de Nikon spiegelreflexcamera’s. In de test hebben we de werking van deze veelbelovende functie niet goed kunnen proberen.

Het is bijzonder prettig dat de P7000 aan de hand van een groen of rood vlakje in het display aangeeft of de foto die je wilt maken wel of niet scherp is. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je nauwelijks onscherpe foto’s maakt. De snelheid van het scherpstellen en vervolgens wegschrijven van de gemaakte foto’s is goed. De aanwezige filmfunctie hebben we in deze test buiten beschouwing gelaten.

Het huis in de praktijk

De eerste indruk van het huis is goed. De behuizing ligt lekker in de hand en alle functies zijn eenvoudig te bereiken en te bedienen. Bij het plaatsen van de camera hoef je dus niet bang te zijn dat je iets vergeet, zelfs het opklappen van de flitser lukt nog in de behuizing. Een extra voordeel van dit type camera is dat je ook nooit kunt vergeten een lensdop te verwijderen.
Op de Nikon camera zitten driehoekige ogen voor de bevestiging van een schouderband. Deze heb ik voor het plaatsen van de camera in het onderwaterhuis verwijderd, omdat het lijkt alsof deze er makkelijk voor kunnen zorgen dat de camera net niet lekker in de behuizing zit. Zonder deze bevestigingsogen past de P7000 feilloos in de behuizing en hoef je deze angst niet te hebben.

Fantasea heeft de knoppen op het onderwaterhuis op verschillende hoogtes geplaatst wat de bediening onder water vereenvoudigt. Toch heb ik tijdens de test met dikke handschoenen aan last van het indrukken van de verkeerde knoppen. Wanneer ik de macrofunctie wil bedienen, druk ik ongewild ook op de verwijderknop. Geen ramp, want je gooit niet direct je werk weg, maar wel lastig. De macrofunctie is een veelgebruikte knop en dit ongewild indrukken van de verkeerde knop zorgt ervoor dat je moet wachten tot de camera weer terug is in de situatie ervoor.

Als je tijdens de duik sluitertijd en diafragma wilt bedienen, werkt dat iets anders dan boven water. Op het onderwaterhuis zit één wiel waarmee je deze beide functies kunt aanpassen - je wisselt tijdens de bediening door middel van een drukknop boven op de behuizing. Een kwestie van wennen, maar dit werkt prima.

Van macro naar groothoek
 

Wanneer je de camera in macrostand gebruikt, is het mogelijk om nog iets in te zoomen op je onderwerp. Het display laat op de balk met een groene kleur zien tot hoever je kunt gaan. Een vlokslak in onze eigen Oosterschelde is een mooi onderwerp om dit op uit te testen. Plots tikt mijn buddy mij aan en wijst mij op een grote kreeft die aan komt wandelen. Snel instellingen wijzigen, macro uit, diafragma en sluitertijd aanpassen en klikken maar. Precies op tijd om de compositie te maken die je voor ogen hebt. Dit is precies de flexibiliteit en kwaliteit van dit type camera’s. Geen lenskeuzes hoeven maken voordat je het water in stapt en fotograferen wat je tegenkomt.

Conclusie

Heerlijk om te werken met zo’n compacte alleskunner. Zeker als je de set ook uit gaat breiden met de leverbare groothoek- of macrovoorzetlenzen. Niet dat dit overigens noodzakelijk is, want ook zonder deze voorzetlenzen ben je zeer allround en flexibel. De kwaliteit van de beelden van deze Nikon Coolpix camera zijn goed. De camera stelt snel en goed scherp in en functioneert ook met minder omgevingslicht goed. De komst van de systeemcamera’s betekent zeker niet het einde van de prosumercamera’s. Er blijft een groep die geen zin heeft om lenzen te wisselen en dan is deze set bestaande uit de Nikon camera en het Fantasea huis zeker een kwalitatief goede set, waarmee je goede onderwateropnames maakt.

+ snelle en handige manuele bediening
+ goede beeldkwaliteit
+ korte focusafstand bij macro fotografie
+ onderwaterhuis is voorzien van afdichting met een dubbele o-ring
- drukknoppen op het onderwaterhuis dicht op elkaar voor handschoenen

Productfoto's camera - Nikon
Productfoto's behuizing - Fantasea
Onderwaterfoto's - Edwin van der Sande

Edwin van der Sande is onderwaterfotograaf en channel manager fotografie bij DuikeninBeeld. Voor Duikmagazine en DuikeninBeeld test hij elke twee maanden camera's.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.0 of 5. 1 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Henk Gonlag , 19-08-11 00:02
Mooie test Edwin.
Heb jij de Olympus Pen ook al geprobeerd?
Groetjes,
Henk
Edwin , 25-08-11 21:58
@Henk, nog niet, recht bovenin deze pagina vind je wel een link naar een eerdere test van Karin van de PEN 1. Moet wat te wensen over blijven hè :)

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.

Meer nieuws