Edwin van der Sande

donderdag 12 januari 2012 1 reactie(s)

Veelbelovende, compacte high-end camera

 

Olympus timmert flink aan de weg met de bij onderwaterfotografen populaire PEN-camera’s. Waarom dan nog een high-end compactcamera inclusief onderwaterhuis introduceren? Wij testen de Olympus XZ-1 in de PT-050 onderwaterbehuizing.

De XZ-1 is een zogenaamde prosumercamera. Een camera voor de veeleisende en serieuze fotograaf, die alles in één camera en geen gedoe met lenswissels wil hebben. Een type toestel waarbij je zelf de controle kunt houden over bijvoorbeeld de sluitertijd, het diafragma, de ISO-waarden en de witbalans. Je foto’s zijn op te slaan in RAW, waardoor je ook achteraf op je computer nog de nodige handelingen kunt uitvoeren zonder kwaliteit te verliezen. Voor een compactcamera is de lichtgevoelige F 1.8 Zuiko lens van de XZ-1 vrij uniek. Binnen de onderwaterfotografie zijn de concurrenten van de Olympus XZ-1 de Canon S95, de Panasonic Lumix DMC-LX5, de Nikon P7000 en ze lijken er met deze camera een geduchte tegenstander bij te hebben gekregen.

Olympus XZ-1

De Olympus XZ-1 is kwalitatief hoogwaardige, maar toch zeer compacte camera. De body is uitgevoerd in een combinatie van aluminium en kunststof en leverbaar in zowel een witte als zwarte versie. Hij beschikt over een 10,1 megapixel CCD-beeldchip, die met 6.01 x 8.08 mm iets groter is dan die van een gemiddelde compactcamera. Dit heeft als voordeel dat je minder snel ruis en dus scherpere foto’s zult hebben. De digitale iZuiko lens beschikt over 4x optische zoom en een f/1.8 - 2.5 6.0-24.0mm optiek, vergelijkbaar met een 28-112mm bij 35mm equivalent. Dit optiek en de dubbele beeldstabilisatie belooft veel goeds voor situaties met weinig omgevingslicht. De camera heeft aan de voorzijde een soort van mechanische lensring, waardoor je jouw instellingen kunt veranderen door aan de lens te draaien. Een interessante mogelijkheid voor de onderwaterfotograaf is dat de kracht van de interne flitser gereduceerd kan worden naar 1/64e. Wanneer je een externe flitser gebruikt is de camera sneller klaar voor de volgende foto, maar belangrijker de gebruiksduur van de accu kan zo fors worden verlengd. Het is mogelijk om de ISO waarden handmatig in stappen in te stellen van 100 - 6400 ISO. Afhankelijk van jouw doel (afdrukken of webpublicatie) zal de bovengrens die je gebruikt op 400 - 1.600 ISO liggen. Ga je hogere waardes kiezen, dan krijg je korrelige en minder scherpe foto’s.

HD video

Natuurlijk heeft ook deze compactcamera een filmfunctie. De Olympus XZ-1 is uitgerust met een opnamefunctie voor 1280x720 HD-video. Met één druk op de knop switch je vanuit het fotograferen direct naar filmen. Ten opzichte van de concurrenten blinkt de XZ-1 hier niet mee uit. Je hebt weinig mogelijkheden om de kleurbalans aan te passen. Fijn is de beeldstabilisatie, die zorgt dat je zo min mogelijk last hebt van bewegingsonscherpte. 

Olympus PT-050 onderwaterbehuizing

Olympus brengt voor veel van haar camera’s een eigen onderwaterhuis op de markt en heeft uiteraard ook een behuizing voor de XZ-1. De PT-050 is een huis van polycarbonaat en is in het zwart uitgevoerd. De achterwand is transparant, waardoor je goed zicht op je camera houdt. De behuizing is voorzien van een schroefvatting waarmee je een houder voor flitsarmen kunt bevestigen. Heb je een compacte flitser of lamp, dan kun je hiervoor ook de slee bovenop de behuizing gebruiken. Op de lens zit 67 mm schroefdraad voor het gebruik van extra macro- of groothoek voorzetlenzen. De behuizing oogt en voelt degelijk. De sluiting is voorzien van een extra vergrendeling om te voorkomen dat je het huis per ongeluk kan openen. Voor de fotografen die geen gebruik willen maken van een externe flitser wordt bij de behuizing ook standaard een diffuser meegeleverd, die het licht van de interne flitser verspreid.

De XZ-1in gebruik

Voor dit type camera’s geldt natuurlijk dat je als fotograaf direct de manuele functies gaat gebruiken. Onderwater blijkt dat de bediening in manuele stand niet direct eenvoudig is. Met de draaiknop aan de voorzijde van het huis kan je snel het diafragma aanpassen. De bedieningsmogelijkheid voor de draaiknop om ook je sluitertijd te veranderen is niet aanwezig op het onderwaterhuis. Een snelle en slimme oplossing heb je door de camera om te schakelen naar sluitertijd voorkeuze. Hierdoor kan je de sluitertijd ook aanpassen met de draaiknop aan de voorzijde. Wanneer je met één draai aan de knop weer terug gaat naar je manuele bediening wordt vervolgens jouw gekozen sluitertijd onthouden. Je doet minder handelingen en hebt je camera zo veel sneller ingesteld. De keuzemogelijkheden die je qua instellingen hebt zijn ruim voldoende om net dat beetje extra uit jouw foto te halen. Omdat je voor veel instellingen geen directe functieknop hebt, maar het menu moet gebruiken, vraagt totale beheersing van de XZ-1 wel wat oefening.

Onderwater met het huis

De testen met deze camera zijn uitgevoerd in redelijk stoffige omstandigheden en dan blijkt al snel dat je bij gebruik van een externe filter in de standaard set-up wat aanpassingen aan het huis moet doen. De behuizing is heel handig voorgevormd voor gebruik van een optische kabel, maar je doet er verstandig aan de overgebleven transparante ruimte bij de flitser af te plakken. Het strooilicht van de interne flitser geeft een storend resultaat op onze testfoto’s. Afplakken met stevig tape blijkt al snel wonderen te doen.
Alle knoppen bedienen prettig en door de hoogteverschillend zal je niet snel een verkeerde knop bedienen. Voordat je onderwater gaat doe je er verstandig aan twee zaken te controleren. Allereerst of je de flitser omhoog hebt gedaan en daarnaast of je de losse berschermdop van de lens hebt verwijderd. Alle camerafuncties zijn onderwater bedienbaar, maar deze twee zaken dien je echter vooraf geregeld te hebben.

 
Conclusie

Wanneer je druk bezig bent met het fotograferen van iets kleins en je ziet plots wat grootst wat je snel wilt fotograferen, dan zul je tot de conclusie komen dat schakelen van macro naar groothoek niet supersnel gaat. Het gebruik van het menu vraagt wat oefening en het is jammer dat je voor het instellen van een functie als ISO waarden en macro, een aantal handelingen moet uitvoeren. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit en deze is goed, zoals je van een camera in deze klasse mag verwachten. De autofocus werkt goed en snel en levert fraaie scherpe opnames. Als jij de serieuze en veeleisende fotograaf bent waar deze camera voor is bedoeld, dan zal je de 67 mm schroefvatting zeker gaan gebruiken voor een losse macro- en groothoekvoorzetlens. Hiermee vergroot je de gebruiksmogelijkheden van de camera fors. De lichtsterke lens op deze camera is uniek in zijn klasse en dit biedt zeker voor het gebruik onderwater interessante mogelijkheden. Kortom een kwalitatief goede camera met veel potentie voor de serieuze compactcamera fotograaf, een camera waar we nog veel mooie onderwateropnames van zullen gaan zien!

Eindoordeel

+ goede beeldkwaliteit van de F1.8 lichtsterke lens
+ mogelijkheid interne flitser op 1/64 in te stellen bij gebruik van externe flitser
- op onderwaterhuis ontbreekt mogelijkheid om flitser omhoog te schuiven
- supermacro modus werkt alleen zonder flitslicht

 

Productfoto's camera en behuizing - Olympus
Onderwaterfoto - Edwin van der Sande

Edwin van der Sande is onderwaterfotograaf en channel manager fotografie bij DuikeninBeeld. Voor Duikmagazine en DuikeninBeeld test hij elke twee maanden camera's.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.5 of 5. 2 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Bas van der Sanden , 12-01-12 18:44
Hoi Edwin,

Ben het helemaal eens met je bevindingen. Voor de flitser gebruik ik een arm, zodat ik elk object via de gewenste kant kan belichten.

Groeten,

Bas

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.

Meer nieuws