Edwin van der Sande

zondag 30 oktober 2011

Natuurlijk Bonaire

 

Bonaire heeft meer te bieden dan alleen duiken. Voor een eiland van dit formaat zijn vijf beschermde natuurgebieden best indrukwekkend…

Van groene mangroves, roze en paarse zoutbaden, door erosie gevormde rotsen en met cactus begroeide vlaktes, die je aan de Nevada woestijn doen denken. Zeker een eiland  met meer dan alleen onderwaternatuur. Fraaie natuur zelfs daar boven water. Bij een tocht over het eiland word je telkens weer verrast. De leguanen en hagedissen schieten overal vandaan en naartoe. De vogels zijn minstens zo kleurrijk als de huizen en de bewoners. De flamingo’s zijn zo fel roze dat je ze van ver af al duidelijk ziet staan. Ook bijzonder, op dit eiland lopen al meer dan 500 jaar dieren rond die je normaal niet tot natuur of wild zou rekenen, ezels!

De ezel is al jaren een vaste bewoner van Bonaire. Deze viervoeters lopen hier in het wild rond, al zit het overgrote deel de laatste jaren in de “Donkey Sanctuary”. Daar worden momenteel zo’n 450 ezels opgevangen. De Spanjaarden hebben de ezel heel vroeger bij een goudkoorts als werkdieren naar dit eiland gebracht. Toen de Spanjaarden door hadden dat er helemaal geen goud te halen viel, zijn ze zonder ezels vertrokken. De ezel kom je nu over het hele eiland tegen. Bonaire is erg groen - er zijn eigenlijk maar twee woonkernen en de rest is natuur. In dit groen van deze onbewoonde gebieden is het goed zoeken naar het wild. We komen elke keer weer tot nieuwe en fraaie ontdekkingen.

Tot dusver zijn de indrukken echt boven verwachting… en dan hebben we Washington Slagbaai National Park en de mangroves nog niet eens gezien. De vijf beschermde natuurgebieden bestaan overigens uit de twee genoemde gebieden en daarnaast het Goto Meer, Klein Bonaire en de zoutvelden. Natuurschoon? Bonaire natuurlijk!

 
Edwin van der Sande Edwin van der Sande is onderwaterfotograaf, enthousiast duiker en één van de makers van DuikeninBeeld.tv.
 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.7 of 5. 3 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties


CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.