Edwin van der Sande

dinsdag 26 juli 2011 4 reactie(s)

Bungalow uit, dijk over en duiken!

 

Zeeland is een vakantiepark rijker. In Wemeldinge heeft De Stelhoeve haar deuren geopend. Hoe aantrekkelijk is dit park voor duikers…?

De Stelhoeve is een vakantiepark direct aan de Oosterschelde in Zeeland. Op het vakantiepark vind je een groepsaccommodatie die 56 personen kan herbergen, 18 vakantiehuisjes en het Praathuys, een extra ruimte die door groepen kan worden gebruikt.

Typisch Zeeuws

Het park is hagelnieuw, toch doet het door de gekozen bouwstijl heel traditioneel aan. De oude boerderij vormt de kern en is een rijksmonument - daarom moest de renovatie wel geheel in Zeeuwse stijl worden uitgevoerd. Dit gebouw is nu de groepsaccommodatie, waarin je naast de hoofdruimte ook de beschikking hebt over 14 slaapkamers met eigen badkamer.
De vakantiehuisjes en het Praathuys, die pas kort geleden zijn opgeleverd, passen helemaal in deze stijl. Er zijn huisjes in 2, 4 en 6 persoonsuitvoeringen. Het Praathuys biedt geen slaapmogelijkheden - deze ruimte is los te huren. Handig als je met de duikvereniging bijvoorbeeld een cursus wilt organiseren, maar wel allemaal in een eigen huisje wilt verblijven. De traditionele Zeeuwse bouwstijl die op het park is gebruikt, kom je in de omgeving veelvuldig tegen. Niet traditioneel, maar voor de internetverslaafden onder ons erg prettig…op het hele terrein is gratis draadloos internet beschikbaar!

Duikschuur

Waar je als duiker erg blij van wordt, is de Duikschuur, die direct onder aan de dijk ligt. Deze ruimte is niet alleen fijn omdat je hier droog en uit de wind in je duikpak kunt springen, maar ook omdat hier alle sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. In de Duikschuur kun je naar het toilet en je kunt na de duik warm afdouchen. Aan de Duikschuur zie je dat er bij het inrichten van het park echt goed aan duikers is gedacht.
Als duiker krijg je bij het huren van een bungalow toegang tot deze Duikschuur, waarbij je ook gebruik kunt maken van een eigen lockerruimte. In deze locker, een soort gegalvaniseerde grote kooi, past je hele uitrusting. De duikuitrusting kun je overigens goed gespoeld weghangen, want naast de douches zijn ook twee grote spoelbakken aanwezig voor het spoelen van het materiaal.

De speciale trap die voor de duikers is aangelegd maakt het beklimmen van de dijk erg eenvoudig. Vullen kan op korte afstand bij het vulcentrum van de buren op camping De Kleine Stelle.

Een tip als je wel bij Wemeldinge duikt, maar niet op de Stelhoeve verblijft: het openbare toilet aan de buitenzijde van de duikschuur is ook toegankelijk als je geen gast van het park bent. Handig om te weten voor je volgende duik bij Wemeldinge.

Zeepaardje

Als je als duiker naar de Stelhoeve gaat, is het verreweg het eenvoudigst om ook op deze locatie te gaan duiken. Nadat je de duikuitrusting in de Duikschuur hebt aangetrokken, hoef je enkel de dijk, die direct naast deze ruimte ligt, over te wandelen en je kunt te water. Aan beide zijden van de dijk kun je gebruik maken van een goede betonnen trap. De duikstek is in de verschillende off- en online gidsen bekend als Kleine Stelle, maar wordt soms ook Paal 51-52 genoemd. Een ruime stek, waar veel duikers ongehinderd samen kunnen duiken. Je kunt hier zowel met hoog als met laag water duiken. Qua onderwaterleven is het een echte Oosterschelde stek, al worden hier in verhouding in het juiste seizoen regelmatig waarnemingen gedaan van bijvoorbeeld de slakdolf en het blauwtipje. Wij kwamen tijdens onze duik nog een flinke tros pijlinktviseieren tegen op de sepiatentjes die hier ook staan. Voor het logo van de Stelhoeve  is een zeepaardje, die duikers vorig jaar nog op deze stek zijn tegengekomen, de inspiratie geweest.  

Wrakduik of driftduik

Direct naast deze stek is de duiklocatie die bekendstaat als De Hoek, waar je op circa 25 meter diepte het fraai begroeide wrak Galjoen zonder poen kunt vinden. Rond het wrakje kom je met een beetje geluk een flinke school steenbolken tegen. Andere duiklocaties in de buurt zijn de stekken Kattendijke en Tetjes. Vanaf deze stekken is het bijvoorbeeld mogelijk driftduiken richting De Stelhoeve te maken. Voordeel van al deze duiklocaties is dat ze over een goede betonnen trap beschikken, waar je makkelijk te water kunt.

Meer vertier

De omgeving van de Stelhoeve biedt je overigens meer vertier dan alleen het duiken. Prima dus om hier met je gezin heen te gaan. Zo liggen zowel Goes en Yerseke erg dichtbij. Wil je boven water sportief aan de gang? Je kunt in de directe omgeving gaan fietsen, wandelen of golfen. Wil je bij je verblijf ook gelijk wat extra’s boeken, ook dat is mogelijk. Of het nu gaat om een barbecue of een boottocht met een grote RIB over de Oosterschelde, er zijn verschillende maatwerkprogramma’s.

Conclusie

Is dit wat voor duikers, dat is de vraag die aan het begin werd gesteld. We kunnen dit zonder meer bevestigend beantwoorden.  De Stelhoeve is meer dan dat, er worden niet voor niets ook zakelijke arrangementen aangeboden. 
Het park is zo nieuw dat nog niet alles 100% af is, maar als de laatste handelingen net zo worden uitgevoerd als het grootste deel dat we gezien hebben, dan komt dit helemaal goed.
Heb je als duiker ook niet duikende familie of vrienden meegenomen, dan het is erg prettig dat je zo dichtbij kan duiken. Niet alleen makkelijk, maar zo blijft er voldoende tijd over om nog een goede 'niet duikende' invulling aan je vakantie te geven.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.5 of 5. 10 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Robert , 26-07-11 13:44
eens kijken of ik mijn vrouw mee hierheen krijg!
alex strijbosch , 26-07-11 19:40
Lijkt me geweldig lokatie Edwin, zeker voor groepen. Ik heb (samen met andere instructeurs) dit jaar een driftduikcursus georganiseerd met een driftduikweekend als afsluiting. We zitten dan in een groepsaccommodatie maar die is net even verder weg. Zie ook : http://driftduikenspecialisatie2011.blogspot.com/
We zijn nu met een groep van ruim 30 duikers. Als we volgend jaar weer de cursus organiseren (bij voldoende aanmeldingen) dan is deze lokatie een overweging waard. Lekker dicht bij de Tetjes.... een ideaal driftduikparcours
Wilma , 30-07-11 21:25
Goed idee voor een teamweekend
Erik , 05-08-11 12:26
@ales: de afstand tot de tetjes is precies mooi om terug naar de stelhoeve te driften. Dus bij de tetjes er in en met het opkomende water terugdriften 'naar huis'. Eenmaal terug bij de Stelhoeve bouw je af bij je eigen huisje en haal je na een douche je auto weer op :) Een aantal uur later herhaal je dit nog eens vanaf 'de punt' iets oostelijk van de Stelhoeve. Geniaal.

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.