Marloes Otten

maandag 13 februari 2012 4 reactie(s)

Sneeuwduiken

 

Heel Nederland lijkt afgelopen week in de ban van het ijs. De ene helft is bezig met de Tocht der Tochten boven het ijs, de andere helft lijkt een duikje onder het ijs te plannen. Hoewel het inderdaad ijzig koud is, is ijs nu niet wat mij bezighoudt. Er is een veel dringender obstakel tussen mij en het water: sneeuw!

Als ik op de parkeerplaats sta voor een duikje in de Oosterschelde, om precies te zijn bij Katshaven Noord, kijk ik uit over een enorm wit veld. En ergens onder die witte deken, ligt het pad dat we moeten volgen om aan de waterkant te geraken. Eenmaal omgekleed, gaan we dan ook pad voor onze winterse wandeling met duikuitrusting. Met het zonnetje erbij is het hier schitterend en we glibberen dan ook vrolijk over de gladde sneeuw richting de waterkant. Te water gaan is hier niet lastig, zeker niet in vergelijking met de wandeling die we er al op hebben zitten!

  

En de duikplaats is zoals altijd schitterend. Het ontzettend ongelijke bodemprofiel, veroorzaakt door het verschillende keren instorten van de dijken, vereist wel wat navigatievermogen en vertrouwen in je kompas. De bodem bestaat uit oesterbanken en kleirichels en vooral het formaat van al het onderwaterleven valt hier op. We zien enorme zeedonderpadden en Noordzeekrabben. We komen een paar mosselbanken tegen waar zeesterren zich te goed doen aan het mosselzaad. Ze hebben hier duidelijk genoeg te eten, want ze zijn moddervet. Als klap op de vuurpijl vinden we een slakdolf in een holletje tussen wat stenen in. Hier heb ik afgelopen jaren bij de Zeelandbrug eindeloos naar gezocht (en natuurlijk niet gevonden) en nu zien we hem met zijn kenmerkende dubbelgeklapte staart, zo maar liggen.

De kentering is hier kort en al vrij snel begint het water weer stevig de andere kant op te stromen. We besluiten terug richting de kant te gaan. Tenslotte wacht ons nog een flinke sneeuwwandeling voor we aan de warme chocomel kunnen!Marloes Otten is auteur van Duikgids Zeeland, een onmisbaar boek voor elke Zeeland-duiker. Op DuikeninBeeld doet ze regelmatig verhaal van haar duiken in het Zeeuwse water. Meer informatie over deze en andere duiklocaties vind je in Duikgids Zeeland.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.5 of 5. 6 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

John , 13-02-12 15:15
Als ik niet zo lui zou zijn lijkt me een duikje daar de moeite waard......
Henk , 14-02-12 08:25
een bolderkar doet wonderen John.
Marloes Otten , 14-02-12 12:38
Een stukje wandelen voor een duikplaats waar je de enige duikers bent: ik vind het prima!
Jose , 19-02-12 11:41
leuk zo'n speciale duik

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.