Rob van der Kuyl

woensdag 20 juli 2011 4 reactie(s)

Op- en afblazen, maar dan anders

 

Rob dook onder met de Aqua Lung Seaquest Pro QDi3 - volgens de fabrikant een stabjack met een innovatieve methode om op en af te blazen. Wat hij ervan vond? Lees zelf.

Het product: Jacket Aqua Lung Seaquest Pro QDi3
De testduiker:
Rob van der Kuyl, 500+ duiken sinds 1994, waarvan veel in Nederland, Egypte en Indonesië. Hij is SSI Divecon instructeur, NOB 2* instructeur, PADI DM
De locatie:
Nederland
Testperiode:
Voorjaar 2011

Eerste aanblik en gebruik

Het ziet er als een mooi degelijk welgevormd stabjack uit, waarbij je een inflatorslang mist, maar daarvoor onder de linkerzak een hendeltje in de plaats krijgt. Op de linkerschouder zit een slangetje om het stabjack met de mond op te blazen. In het slangetje zit een terugslagklepje zodat de ingeblazen lucht er niet zomaar uit kan lekken en ook dat er niet zomaar water in zou kunnen stromen. De aansluiting van dit slangetje op het stabjack kent dezelfde schroefmaat als een standaard inflatorslang van Aqua Lung, dus als je liever een gewone inflatorslang hebt, kan die zo gemonteerd worden.

Het stabjack heeft naast geïntegreerde loodpockets waar je afhankelijk van de maat 2 x 1,3 kilo (XS) of 2 x 2,3 kilo (XXL) in kwijt kan, ook op de rug naast de flesband twee netjes weggewerkte loodzakken. Deze zijn uiteraard niet afwerpbaar, maar wel met een snelsluiting beveiligd. Het verliezen van het lood uit deze zakken is dus geen optie. t/m maat ML kan er maximaal 4 kilo per loodpocket in. De maten L t/m XXL kunnen 8 kilo per loodpocket hebben.

Naast de flesband zit een soort lusje - hier dient de inflatorslang doorheen gehaald te worden die van de eerste trap naar de i3 (lees inflatorunit) loopt. Deze slang dient ook door een opening onder de linkerzak gestoken te worden, dit om een perfecte gestroomlijnde vorm te behalen. De i3-hendel is in twee richtingen te bewegen, hendel omhoog voor opblazen en hendel naar beneden voor afblazen. Het uiteinde is een standaardmaat inflatoraansluiting die netjes door een dopje wordt beschermd.

       

Het stabjack heeft twee e-valve ontluchters en beschikt over een grote hoeveelheid stalen D-ringen voor al je accessoires. Ook heeft het stabjack aan de schouderbanden scharnierende gespen voor optimale pasvorm en comfort. Nog meer comfort geeft de rekbare buikband die ook nog eens pasvorm op diepte garandeert.

Als laatste eigenschap of feature heeft het stabjack een zogenaamd octo-pocket, een plek waar je je octopus, alternatieve luchtvoorziening of secundaire tweede trap (of hoe je het ook noemen wil) kan stoppen zonder dat het je in geval van nood belemmert om deze te pakken. Bijkomend voordeel is dat eenmaal opgeborgen op deze manier hij niet over de grond zal slepen, zoals je toch bij veel duikers ziet. Ook blijft hij dus 'schoon' en dus werkzaam!

De duik en erna

Je moet even oefenen met de i3 - hij kan nogal veel lucht geven of heel snel afblazen, maar met een paar duiken heb je dat goed onder controle. De pasvorm is goed en de afstelling van de banden is makkelijk. Ik heb al bij de eerste duik het gevoel dat dit stabjack en ik oude vrienden zijn. Zo natuurlijk voelt het aan en het duikt alsof we al jaren met elkaar verbonden zijn - tenminste als ik even weglaat dat ik de eerste duiken soms te veel en soms te weinig op- of afblaas. Het is wel een gevoelige hendel.

Minder tevreden ben ik over de mogelijkheid om het stabjack met de mond op te blazen. Ik weet dat je dat normaal gesproken niet nodig hebt, maar om het vest te testen heb ik het toch gebruikt. Het principe werkt goed, maar als je geen wapperend slangetje wilt, moet je hem na gebruik netjes opbergen en dat vind ik een drama als je het vest nog aan hebt. Als je het echter pas doet voor het opbergen aan de kant, dan gaat het eenvoudiger - nog steeds is het lastig vanwege de flexibiliteit van het slangetje, maar het is makkelijker. Gebruik het slangetje dus alleen als je geen flesdruk meer hebt of na het spoelen je stabjack een beetje opgeblazen wilt wegzetten.

Overigens als je een gewone inflatorslang prettiger vindt, dan past deze ook op het stabjack. Voordeel is dat het dan makkelijker met de mond op te blazen is (of via een tweede lage drukslang als je dat wilt), maar nadeel is dat je weer een extra lagedrukslang nodig hebt en dat je het voordeel van geen inflatorslang (lees stroomlijn) weer teniet doet. Maar de aansluiting is multiport - ook wel standaard genoemd -, dus het kan wel!

Spoelen van de binnenkant is overigens gewoon het slangetje losdraaien, kraan op de zo ontstane opening van het stabjack zetten, vullen, schudden en leeg laten lopen. Niet meer en niet minder, maar wel noodzakelijk als je je
spullen goed wilt onderhouden.

Conclusie

Komen we bij de plus- en minpunten!

+ pasvorm en stroomlijn
+ drijfvermogen
+ bedieningsgemak
- slangetje voor opblazen met de mond is nogal onhandig om terug te stoppen na gebruik

Een stabjack met een goede pasvorm, veel lood-opbergmogelijkheden en goede eigenschappen qua duiken. Aan te passen aan je eigen wensen (wel of geen gewone inflatorslang) en met een mooie stroomlijn (zonder inflatorslang dus). Maar na het met de mond opblazen is het lastig om het slangetje op te bergen.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.5 of 5. 4 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Sander , 20-07-11 16:23
Wat zit er verder nog bovenop die linker pocket? Is dat een mes, of een plek voor een mes?
Eric , 20-07-11 20:49
Het slangetje kan na het met de mond opblazen eventueel onder de borstsluiting gestopt worden, maar normaal gesproken zit deze onder de schoudersluiting weggestopt dus dan heb je er geen last van. Het vest is voorbereid op een squeeze-lock mes die je boven de pocket kan bevestigen.
Ik duik al vele jaren met plezier met dit vest in Nederland en op duikvakanties en het is heerlijk gemakkelijk om het vest te ontluchten (maakt niet uit hoe je in het water ligt) of om een klein beetje lucht erbij te laten. Die gevoeligheid valt wel mee wat mij betreft, daar wen je snel aan. Enige probleem wat ik gehad heb is met de rits waar een runner vanaf gebroken was.
marcel , 22-07-11 18:50
ik heb 3 duiken met het vest gemaakt en vond het niet prettig, ik moest mijn hand zo raar draaien soort kippepoot naar achter om te kunnen be-ontluchten
de hendels wijzen naar achter inplaats van naar voren
thomasz , 07-09-11 13:40
de gespen die op het vest gebruikt worden breken nogal snel af,daarbij de handel aan de zijkant moet met zorgvuldigheid gebruikt worden daar het plastic geheel snel zal scheuren !
vest in prijs kwaliteit en verhouding is te duur.

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.