Rob van der Kuyl

donderdag 15 maart 2012 7 reactie(s)

Test: Flexa 8.6.5 van Mares

 

Het klinkt als een nieuwe versie van een bekend verfmerk, maar het gaat toch echt om een duikpak - een zeer flexibel duikpak van Mares wel te verstaan dat verschillende diktes kent. Ja, daar staan de 8, de 6 en de 5 voor!

Mares zegt zelf over het pak: “The wetsuit of your dreams with all the latest innovations in just one model? Now it's a reality! And its name? Flexa! The material? 100% ultra stretch! Its goal? 100% comfort!”. Tijd voor een test dus!Het product:
Mares Flexa 8.6.5
De testduiker:
Rob van der Kuyl
De locatie:
Nederland
Testperiode:
Najaar 2011

Eerste aanblik en gebruik

Het is verfrissend dat ik weer eens een pak mag aantrekken met een rits aan de voorzijde, vroeger hadden praktisch alle pakken dat, maar tegenwoordig zie je het minder. Hier kan het ook eigenlijk niet anders, want Mares heeft gedacht aan de bescherming van de rug en dan past een rits niet. Op de rug zit namelijk BPS (Back Protection System) wat een pad is -nee geen Ipad-, maar een kussentje om je ruggengraat te beschermen dat tevens extra isoleert. En dat voelt wel prettig aan, heel prettig, tenminste als je het pak dicht krijgt. Ik had in eerste instantie een verkeerde maat te pakken en die kreeg ik niet dicht…en in tweede instantie had ik de goede maat, maar brak een runner van de rits bij de enkels in tweeën.

Aantrekken van het pak is -mits je de goede maat hebt- geen probleem, het is gemaakt van trilastic een zeer flexibele stof (vandaar de naam) en ook de verschillende diktes maken het aantrekken een genot. Tel daarbij op dat bij de enkels ritsjes zitten en dat ik door het eerste pak al lichtelijk bezweet was en je begrijpt het gleed als het ware aan. De binnenkant is overigens gemaakt van een soort fleece, dit is zowel voor isolatie, comfort alsmede zorgt het voor snelle droogeigenschappen en dat klopt, het pak droogt snel.

Om te voorkomen dat het pak snel volloopt, zit er in de binnenkant bij de polsen een klein flapje dat instromend water tegenhoudt. Mede om deze reden zitten er bij de polsen dan ook geen ritsen.

Mares heeft er ook aan gedacht dat er water bij je nek en de voorrits binnen kan komen. Dus ook hier heeft men preventieve maatregelen genomen. Bij de nek zit er een speciale sluiting met klittenband, custom closure geheten. Een makkelijk met handschoenen te pakken verdikking met klittenband, waarmee je de hals kan afsluiten. Je kunt dus ook zelf bepalen hoe strak je hem afsluit. Bij de rits zit er zacht neopreen, dat is aangenaam maar sluit ook goed op de huid aan (of wat je onder je pak hebt). Wat een leuk detail is, is dat aan de rits een fluitje zit. Als je dus onverhoopt om hulp moet vragen en niemand is dichtbij genoeg om je te horen, dan kan je ze fluiten. Nadeel is wel dat als je een Flexa Core draagt, je het fluitje niet kunt gebruiken (tenzij je het touwtje losmaakt en hem verplaatst) want aan de Flexa Core zit er geen.

Nu de Flexa Core ook genoemd is maar meteen mijn boodschappenlijst. Ik heb naast de Flexa 8.6.5 (zeg maar de Flexa Body) zowel een Flexa Vest als een Flexa Core meegekregen. De body is het pak zelf, zonder kap. Het Flexa Vest is een 3mm stretchvestje met een kap eraan vast (zeg maar een mouwloos T-shirt met kap) en de Flexa Core is een 5mm shorty met kap die je over de Flexa body kan dragen als je het koud hebt of in heel koud water gaat duiken. Het Flexa Vest draag je uiteraard onder de Flexa body.

Hoe zit het dan met de 8, de 6 en de 5? Welnu, de benen en armen zijn 6mm dik, de seals 5mm dik en de rest is 8mm dik, dit geeft bewegelijkheid waar nodig en isolatie waar nodig. En de verschillende diktes leveren ook een licht pak op, een heel licht pak mag ik wel zeggen.

De duik en erna

Ik ben geen koukleum en houd van bewegelijkheid, dus ik heb gekozen om de testduiken te doen met het Flexa Vest en de Flexa 8.6.5 erover. En dat is goed bevallen, ik heb het geen moment koud gehad en ook heb ik geen enkele moeite gehad om te bewegen. Sterker nog zelfs die momenten dat ik op de bodem op mijn knieën stil moest gaan zitten ging dat soepel en ik had ook geen enkele vrees om het pak te beschadigen, want op de knieën zitten verstrekte stukken, die ook flexibel zijn (officieel heten ze supratex knee pads).

Na de testduiken heb ik het pak goed gespoeld aan zowel de binnenkant (die praktisch droog was na elke duik) en aan de buitenkant en inderdaad was het pak na een korte tijd uithangen droog. Handig dus als je op vakantie nog net die laatste duik hebt gemaakt en toch je koffer niet wilt vullen met een zeiknat pak.

Conclusie

Komen we bij de plus-en minpunten!
+ Zeer flexibel
+ Pasvorm
+ Combinatiemogelijkheden

- Kwaliteit runner van de rits

Het pak heeft een hele goede pasvorm (als je de juiste maat hebt) en goede duikeigenschappen. Ik kon prima uit de voeten met de Flexa 8.6.5 en het Flexa Vest, maar hetzelfde geld voor de 8.6.5 in combinatie met de Flexa Core. Het pak is licht in gewicht en droogt snel, redelijk ideaal dus voor vakanties. Maar gezien de isolerende eigenschappen en het comfort ook zeker geschikt voor duiken in Nederland.

Reactie van Erwin Huybrechts, Sales & Marketing Mares Benelux:

«Wij zijn blij dat het Flexa pak zo goed bevallen is en omdat wij graag willen dat er meer duikers in dit pak te water gaanm is het goed om te weten dat het Flexa pak (en ook de Flexa Core Warmer) voor zowel heren als voor dames in verschillende tussenmaten beschikbaar is. Dus niet alleen de standaard maatvoeringen zijn hier verkrijgbaar, maar ook de verschillende lengte- en breedtematen.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.2 of 5. 6 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Wim , 15-03-12 13:57
vooral dat flexibele spreekt me aan
Saskia Vermeer , 15-03-12 19:37
toppak. kan het aanraden.
Urwie , 23-03-12 11:05
Hmm, ik had wel graag willen weten hoe koud het water was waarin Rob het pak getest heeft.
Wel fijn dat het pak zo snel droogt, want dat is toch 1 van de nadelen van dat duiken, de lange droogtijd na het duiken.
Alinda , 12-04-12 08:45
Ik heb het pak sinds kort, heerlijk! Stevig en toch genoeg bewegingsruimte. Het back protection system is erg comfortabel. Kon nu met 8 graden een half uur duiken voordat ik het koud kreeg. Het trekt makkelijk aan (heb zelf iets meer moeite met uittrekken omdat het lastig is zelf het pak over je schouders te trekken). Kortom, een heel fijn duikpak.
Martijn , 20-08-12 15:59
Klinkt goed. Denk dat het pak te warm is om in water van 26/27 graden te duiken?

gr
Rob J , 11-11-12 22:54
Ik heb dit pak inclusief de warmer gekocht (shorty). Het water in Nederland is op dit moment 8/9 graden. Ik duik nog steeds met het enkele pak.. Warm zat! Voor 25/26 graden zou ik een reef pak van mares gebruiken. Heb ik ook gedaan en bevalt me goed!!!
jo , 17-07-13 14:49
Ik heb enkele weken geleden het flexa 8-6-5 pak gekocht. En ik merkte al snel (8 duiken) dat het pak overal begon op te pluizen binnenin en buiten. De naden die komen iedere keer verder open te staan. En de 8mm die op te koudere plaatsen zou zitten. Dan ben ik om eerlijk te zijn beter af met mijn vorige pakje van tribord dat slechts 89euro kostte. Over service ook al niets...de verkoper aan wie ik al mijn lichaamsafmetingen doorgaf en die het pak verkocht. Laat alles afweten (D-center in mol) en zogezegd laat mares noch haar vertegenwoordiger. Volgens deze niets van zich horen. Dus zoals het nu gaat is de flexa een pak om na elke 30 duiken weg te werpen. Ik had echt wel een betere service verwacht van een topper ls mares. Maar zoals het er nu naar uitziet zal ik spijtig genoeg mijn verdere aankopen als beginnende duiker moeten doen bij een ander merk. Het ergst van al is nog dat ik mijn broer die op en top bare en scubapro is nog moet gaan gelijk geven!!!! bedankt MARES EN D-CENTER

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.