Marion Haarsma

vrijdag 12 augustus 2011 3 reactie(s)

De Reis Top 3 van... Marion Haarsma

 

Marion Haarsma is onderwaterfotografe. 's Zomers zit ze vooral onder water in Zeeland, maar ook in andere hoeken van de wereld is ze veel te vinden. Haar top 3!

«Natuurlijk is het fantastisch om in Zeeland te duiken, eigenlijk hoef je dan niet weg te gaan. Maar vooral tijdens de donkere wintermaanden krijg ik weer de reiskriebels en worden de koffers gepakt.»


Nr. 3 - St. Eustatius

Het Caribisch gebied is een ideale bestemming voor de wintermaanden met een aangename temperatuur van 26-28 graden. St. Eustatius is verrassend leuk, zowel boven als onder water. Op het zand vind je de beroemde conch maar ik ben aangenaam verrast door de grote pijlstaartroggen. Er liggen er heel veel, ze zijn niet bang en prachtig te fotograferen. Op de uitlopers van de vulkaan, die weer begroeid zijn met koraal, vind je behalve leuke macro-objecten schildpadden en prachtige keizersvissen. Verstopt onder het koraal rusten de verpleegstershaaien, ze worden gepoetst. Je moet steeds goed om je heen kijken en opletten voor adelaarsroggen! Niet te vergeten het prachtige wrak van de Charlie Brown, zo bijzonder!!! En oude kanonnen liggen op 3 meter bij de kade, er is zoveel te doen! Bij de Stenapawrakken vind je de halftamme barracuda's en tijdens de nachtduiken flikkeren hun tanden in het schijnsel van je lamp, maak me gek?

  

Nr. 2 - Saltstraumen

Ik hou niet van de kou, maar wel van koudwaterduiken. Van Zeeland dwaalden we naar Ierland en Bretagne, dan heb je het koudwatervirus wel te pakken!!! Noorwegen lijkt ver weg, maar het is maar een paar uur vliegen naar Bodø, dan ben je bij de Saltstraumen. Het is een nauwe en ondiepe doorgang naar een groot fjord, dan begrijp je wel dat het water 40 km per uur kan stromen.

In de Saltstraumen zelf kunnen maar weinig dieren zich handhaven, eigenlijk alleen mosselen. Maar direct eromheen is een enorme rijkdom aan anemonen, zeekomkommers en andere begroeiing. De tubalatia zit vol met naaktslakken. En veel vis, van heilbot to zeewolf. De blauwe zeewolf is al vanuit de verte te zien. Tot mijn stomme verbazing is het een schuwe en verlegen vis. Je moet snel zijn, want al die aandacht vinden ze maar niks - na een paar foto’s zijn ze weg. En ik was nog wel speciaal voor hen gekomen!

 
Nr. 1 - Bahamas

Na jaren duiken was mijn grootste wens om haaien te fotograferen. Onder leiding van Jim Abernethy word je geintroduceerd in het domein van de rifhaaien, citroenhaaien en als hoogtepunt de tijgerhaai! Hij geeft zelfs les hoe je een portretfoto kunt maken van een tijgerhaai. Hij houdt van zijn haaien en noemt ze zijn Girls, zijn geliefde dames (het zijn allemaal vrouwtjeshaaien). 

Ook op de Bahamas kun je les nemen bij Christina in de Tonic Immobility. Zij werkt uitsluitend met grijze rifhaaien, maar wat zij met die beesten doet, is ongelooflijk!!!

Zij voert de haaien met de hand en kiest er dan eentje uit. Ze pakt haar (weer een vrouwtje) bij de snuit en strijkt over de neus van de haai. Die valt in een soort trance en dan kan ze ermee doen wat ze wil. Na twee dagen zeuren heeft ze er zelfs een op zijn kop laten staan, dan kun je goed zien, dat de haai groter is dan zijzelf....

 

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.3 of 5. 3 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Karen , 12-08-11 17:22
Statia is echt leuk. Daar ben ik in het voorjaar geweest. En toeval of niet, de volgende reis gaat naar de Bahama's. De info komt goed van pas.
Chris de Roo , 12-08-11 17:32
wat is de watertemperatuur in Noorwegen? Kun je dat goed in natpak doen?
Jack Polanen , 28-09-11 16:59
Afgelopen april het ik een weekje 'TigerBeach' Bahamas gedaan met BigFish Photographer Andy Murch. Ik ben het helemaal met Marion eens... echt geweldig. De combi kraak helder water; ondiepe duiken en 'sharks all over the place' maken het een superbestemming voor onderwater fotografen en filmers! Overigens noemde Marion de NurseSharks niet. Die zitten er ook en zijn echt te leuk voor woorden! Beelden volgen snel.

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.