Edwin van der Sande

zondag 14 augustus 2011 8 reactie(s)

Ride to dive

 

De zon schijnt lekker en je vraagt je af of je op de motor zal stappen, of lekker gaat duiken. Waarom niet allebei....op de motor naar de duikstek?

Het is opvallend om te zien hoeveel overlap er in beide hobby’s zit. Er zijn veel duikers die ook motorrijden, of moeten we zeggen motorrijders die ook duiken? Het zijn hobby’s die lastig te combineren zijn, en waarbij voor veel mensen geldt dat ze deze het liefst uitvoeren bij mooi weer.
Wij zijn heerlijk op de motor naar onze duikstek gereden. Een fraaie rit door de Duitse Harz en goede duiken in Nordhausen.

Twee zielen, één gedachte

Het idee om speciale reizen voor duikende motorrijders te organiseren komt van Michel van Hagen , die met zijn bedrijf Special Motor Travel meerdere 'speciale' themareizen organiseert. Toen René Huisman hiervan hoorde, werd alles al snel concreet - deze twee zielen hadden één gedachte. Niet veel later verzamelen we ons met een clubje motorrijders op vrijdagochtend in Amsterdam bij Elite Divecenter. Eerder deze week hebben we onze duikspullen gebracht, die in een busje voor ons uit reizen. De motorpret kan beginnen!

Magneet voor motorrijders

De regio van het Harz-gebergte werkt al jaren als een magneet op veel motorrijders. Je vindt er vele honderden kilometers aan afwisselende wegen, die door bergen en bossen kronkelen. Een perfecte plek om heerlijk met je motor te sturen! De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het hoogste punt in de regio is 1142 meter en je hebt er afwisselende  stukken waarbij je dan weer tussen de loofbossen en dan weer tussen de dennen door rijdt. In dit gebied zijn verschillende stuwmeren. Het oudste stuwmeer stamt uit 1931 en staat zelfs op de Werelderfgoedlijst - en dat is absoluut niet het enige erfgoed dat je onderweg tegen kunt komen.
Mooi allemaal, maar we zijn vooral naar Duitsland gekomen om te rijden… en in dit geval ook om te duiken.

Kraakhelder water

De eerste duik maken we in de Sundhäuser See. We komen aanrijden op een parkeerplaats die doet denken aan een locatie als Vinkeveen, door de gezellige drukte van verschillende groepen duikers. Duikers die in dit geval vreemd opkijken wat die motormuizen ineens komen doen. Het voelt ook vreemd om je motorpak te verruilen voor je duikpak. Dat vreemde gevoel maakt echter snel plaats voor een grote glimlach. Het water in deze 60 hectare grote zoetwaterplas is kraakhelder. De Sundhäuser See is een van de vijf meren die je bij duiksportcentrum Nordhausen vindt. Deze meren liggen op zeer korte afstand van elkaar en het duikcentrum biedt alle faciliteiten die je nodig hebt. Voor ons was alles netjes geregeld - het was letterlijk in het duikpak stappen, briefing doornemen en duiken maar.

Indrukwekkende stop

Tussen de duiken door kom je op je motor langs veel fraaie plaatsen. Je merkt dat je afwisselend in het voormalige Oost- en West Duitsland rijdt. We maken een zeer indrukwekkende stop bij een voormalige grenspost. Bijzonder om te bedenken dat wat nu één land is, niet eens heel lang strikt gescheiden moest leven. Je krijgt kippenvel als je je bij de grenspaal realiseert dat mensen hun leven gewaagd hebben voor de oversteek naar juist die locatie. De rit is minstens even fraai als de ritten die tot dusver zijn afgelegd en iedereen krijgt de gelegenheid om in zijn eigen tempo door dit gebied heen te cruisen. In veel van de plaatsen waar we doorheen rijden, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De wegen zijn goed te berijden zonder allerlei gaten en losliggend grind en stenen. De gebouwen die we onderweg tegenkomen, laten echter zien dat ze lang geleden zijn neergezet.

Blauw water

Onze volgende duik maken we in de Möwensee. Een minder drukke stek, al hebben we bij onze eerste duik van de drukte onder water niets meer gemerkt. Ook hier betekent kraakhelder water zicht van meer dan 10 meter. Bij de eerste duik was het al opgevallen dat het water een blauwe tint heeft en dat is ook in dit meer het geval.
De flessen zijn gevuld en de setjes kunnen weer worden opgebouwd. Bij de briefing hebben we te horen gekregen waar we de meeste kans op grote snoek maken. Bij de vorige stek zijn we de grote karpers die we vanaf de kant zagen, onder water niet tegen gekomen. Hopen dat we nu meer geluk hebben. 

Wellicht dat we de grote pakketten met eieren die we de eerste duik tegen zijn gekomen wel weer zien. Ik ben benieuwd of er in onze groep nu nog steeds duikers zijn, die denken dat er toiletpapier onder water is achtergelaten. Uiteindelijk zien we onze snoek niet, maar moeten we het doen met baars, voorn en kreeften. Met dit zicht en de prachtige lichtinval van de zon in het water maken we echter een geweldige duik.     

Doe beide!

Al met al is deze vorm van duiken absoluut een zeer bijzondere ervaring. Het blijft vreemd om vanuit je motorpak in je duikpak te springen. Tijdens deze reis staat het motorrijden centraal en dat is in een gebied als de Harz bijzonder plezierig. De routes zijn fraai en goed verzorgd en brengen je via afwisselde type wegen op fraaie plaatsen. Een goede schnitzel en stevige pul bier maken een lang weekend Duitsland tot een prettig uitje. De reis is een aanrader en zeker voor die mensen die zich afvragen 'ga ik nu motor rijden, of ga ik duiken'… doe het allebei!

 

Waardeer dit bericht

Bezig met versturen...
Rating: 4.8 of 5. 46 vote(s).
Click the rating bar to rate this item.

Delen

 
 

Reacties

Hans , 14-08-11 21:00
Leuk stukje
Maar "doe beide" kan je ook zelf doen.
Alles past op de motor, ook zonder aanhangwagen of zijspan.
Michel van Hagen - Special Motor Travel , 15-08-11 15:03
Een fijne ervaring, met dank aan de deelnemers!
Jan Kamminga , 15-08-11 18:23
Prachtige reis, goede atmosfeer en........ in één woord SUPER!

Aanrader !
Peter Erken , 15-08-11 21:43
Op naar de volgende rit ;) .
Peter Erken , 15-08-11 21:44
Op naar de volgende duik ;) .
Josine , 15-08-11 22:08
Stoere foto
Michel van+Hagen+-+Special+Motor+Travel , 17-08-11 12:50
In 2012 ook in de Ardennen motorrijden & duiken!
Daan , 18-08-11 11:35
Klinkt goed deze combi, leuk artikel om te lezen!

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan. Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.