Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Onderhoud aan trimvest of wing – moet dat écht?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, dat moet écht!  Want ook je trimvest of wing draagt bij aan je duikveiligheid – als alles goed werkt tenminste. Materiaalexpert Eddy van Vliet vertelt je meer.

Een trimvest of een wing is een belangrijk deel van je duikuitrusting. De noodzaak van het onderhoud wordt vaak onderschat, maar een probleem met een trimvest kan serieuze gevolgen hebben. Als de inflator blijft hangen, schiet je ongecontroleerd naar de oppervlakte. En lekt je overdrukventiel of dumpvalve, dan ontsnapt zonder dat je het wilt, alle lucht uit je trimvest en heb je geen drijfvermogen meer hebt. Een gecontroleerde opstijging met alle gevolgen van dien is het laatste wat je wil. Toch?

Al met al, reden genoeg om, hoe je dit uitrustingstuk ook noemt, je trimvest, trimjacket, bcd of wing te laten servicen. Veiligheid staat voorop in deze mooie sport, lijkt me.

Vier redenen!

Waarom jij je trimvest of wing laat onderhouden?

  • Voor je eigen veiligheid en die van je buddy!!
  • Storingen voorkomen
  • Slijtage voorkomen
  • Levensduur verlengen

Wat wordt er gedaan tijdens de servicebeurt?

Eerst wordt het vest visueel geïnspecteerd op defecten en slijtage.
De inflator wordt vervolgens gedemonteerd en alle onderdelen worden gereinigd en ontdaan van kalk en zoutresten – dat kan namelijk onnodige slijtage en problemen opleveren. Ook de dumpvalves (overdrukventielen) gaan eraf. De binnenzak van het trimvest wordt gespoeld – ook daar kunnen zout en vuil zich ophopen en dat wil je kwijt. De veren worden gecontroleerd op oxidatie en beschadiging en de afdichtingen worden schoongemaakt. De sluitingen worden niet vergeten – deze worden gecontroleerd.

Na alle controles en het reinigingswerk worden alle onderdelen gemonteerd en ingevet. Dit gebeurt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Diezelfde richtlijnen zijn bepalend voor wat er moet worden vervangen. Vaak zijn dat alle o-ringen, het ventiel dat in de inflator zit, en onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. De meeste fabrikanten hebben hiervoor een servicekit samengesteld.

Zodra het trimvest weer helemaal in elkaar zit, wordt het vol lucht geblazen. Om zeker te weten dat het luchtdicht is, wordt het in een bad ondergedompeld. Zo kan ook meteen worden getest of de overdrukventielen goed werken en niet lekken.

Is onderhoud verplicht?

Niemand zal vóór de duik aan de waterkant controleren of je materiaal wel geservicet is. Dat is écht je eigen verantwoordelijkheid. Realiseer je dat het om jouw veiligheid gaat.

Kanttekening! Als er onverhoopt onder water iets mis gaat en je het op de verzekering wilt verhalen, zal de verzekeringsmaatschappij naar de staat van het trimvest kijken. Heb je het niet periodiek laten onderhoudn, dan kan dit gezien worden als nalatigheid en wordt de schade mogelijk niet uitgekeerd. Lees de polisvoorwaarden dus goed door.

Foto: René Weterings

Is regelmatig onderhoud een garantie dat er nooit iets misgaat?

NEE!!!!

Er kan altijd iets misgaan, zelfs met een nieuw trimvest! In je duikopleiding heb je geleerd dat je je materialen goed moet onderhouden en voor elke duik moet visueel moet checken. Ook een buddycheck vóór de duik kan onvolkomenheden aan het licht brengen.

Belangrijk is ook dat je de noodprocedures beheerst voor het geval er toch iets gebeurt. Train deze procedures ook regelmatig, zodat jij en je buddy voorbereid zijn, wanneer toch iets gebeurt. Een probleem komt altijd onverwacht en op het verkeerde moment.

Duik je self-sufficient of ben je een technisch duiker, dan heb je een back-up, maar dat is geen vrijbrief om de servicebeurt of het regelmatig trainen van de noodprocedures over te slaan.

Hoe vaak?

Een trimvest gaat 10 tot 15 jaar mee, uiteraard afhankelijk van de mate van gebruik en de zorg die het krijgt. Met die zorg bedoel ik niet alleen de servicebeurt maar ook hoe je er zelf mee omgaat.

Leveranciers vermelden in de gebruikershandleiding over het algemeen hoe je het vest na elke duik verzorgt en hoe vaak het trimvest geservicet moet worden. Is dit laatste vaag of niet bekend, houd dan 1 à 2 jaar aan als onderhoudsinterval of 100 duiken.

Denk niet, ‘ik heb het al 2 jaar niet gebruikt’, want ook een trimvest dat al twee jaar in de kast ligt, kan een servicebeurt maar al te goed gebruiken: o-ringen drogen uit, vet kan uitharden en daarmee zijn smerende reigenschappen verliezen.

Kijk ook uit met zon: als kunststoffen veel aan zonlicht worden blootgesteld, dampen de weekmakers eruit en zal het kunststof brosser worden en eerder breken. Dit is vaak niet voorspelbaar, wees je ervan bewust.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, laat onder aan een reactie achter. Of stuur me een mailtje via redactie@duikeninbeeld.tv of info@scubasupport.nl.

Eddy van Vliet is eigenaar van Scuba Support in Hilversum. De materiaalexpert onderhoudt niet alleen recreatieve en technische duikuitrustingen, maar ontwikkelt ook oplossingen op maat voor particuliere duikers en duikende instanties.

2 reacties

  1. Is goed spoelen na de duik dan niet genoeg? Dat heb ik geleerd.

    REAGEREN
  2. Hallo Peter,

    Spoelen is zeker belangrijk, echter heeft dat niets met ondehoud te maken.
    Met onderhoud worden ook onderdelen als o-ringen en het ventieltje van je inflator vervangen en alle afdichtingen worden gesmeerd.

    Zie het als je auto, alleen je auto wassen is niet voldoende….
    Hoop dat dit meer verduidelijkt.

    Met vriendelijke groet,

    Eddy – Scuba Support

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief